Den gamla berättelsen om Kähler

Den gamla berättelsen om Kähler

Bakom många Kähler- keramik gömmer du en lång historia och den här historien har hjälpt till att definiera vad Kähler är idag och vad det en gång var.


Kähler började tillbaka 1872

Med en historia som går tillbaka till år 1872 har Kähler varit bakom i många år. Vid den tiden gick de två bröderna Herman A. Kähler och Carl Frederik Kähler tillsammans och tog över sin fars fabrik. Det skulle vara att de fick sitt eget ansvar. Carl blev den som ansvarade för att skapa keramik, och hans bror Herman var ansvarig för att utveckla ugnar. År 1875 fanns det lite av den för att den ursprungliga fabriken brändes ned och Carl hade dragit sig ur företaget och skulle inte längre vara en del av det. Herman stod dock inte upp och gjorde en ny fabrik, som han skapade i förorterna lite längre ut, och han skapade keramik och ugnar. Herman blev så småningom bättre på att utveckla mönster och snart hade han intresse av att skapa vacker keramik med en vacker, blank yta. Under de närmaste åren lyckades Herman få olika konstnärer att arbeta med honom och hjälpa till med att utveckla sina produkter.


Kähler blir en färg

År 1888 utvecklade Herman Kähler den mycket kända "Kähler röd", vilken är en färg han tyckte om. Detta är ett exempel på Hermans framgång med sitt keramik över hela världen och i landet. Konstnärer kommer fortfarande till fabriken och tyst det finns kärlek till vaser, som utvecklas i stor skala. De vackra objekten som utvecklades vid Kähler vann mycket priser och Kähler blev allmänt känd för vad han hade uppnått.
År 1913 blir Kähler en ny affärsform
Det kommer att bli en liten förändring av affärsformen 1913 då tre styrelseledamöter, Herman A. Kähler, var ansvariga för det övergripande ansvaret. Herman hade en son som också blev regissör och blev ansvarig för konstnärlig utveckling. Den tredje blev Rasmus Grønholt, som var till salu. Herman Kähler dog kort efter 1917 och då tog sonen över företaget och fick hjälp från Signe Steffensen och Tulle Emborg. Fortfarande kom många konstnärer och designers över och hjälpte till att utveckla nya produkter och mönster.

När Kählers son dog, tog sonen över företaget 1940 och han lyckades med företaget efter slutet av andra världskriget. Ett hav av nya mönster utvecklades över tiden.


Kähler idag

Idag är berättelsen betydligt annorlunda för företaget Kähler än tidigare och mycket har hänt sedan de första koksugnarna och keramiken skapades för nästan ett sekel sedan. Även om idag säljs många Kähler-artiklar, särskilt de berömda vaserna, är det inte samma ägare längre. År 1975 blev det sista året för det familjeägda företaget Kähler eftersom företaget helt stängde mycket för många. Det var emellertid snart en intresserad köpare, som blev Holmegaard Glassworks.

Företaget blev dock inte bättre omedelbart eftersom det tog bara några decennier innan företaget gick i konkurs, vilket skedde under 2008. Men man var snabb att köpa de eftertraktade rättigheterna till Kähler, vilket skulle vara Frantz Longhi, som fortsatte Företaget med överraskande framgång. De produkter som för närvarande säljs under namnet Kähler är mycket populära och säljs inte bara i Danmark men i andra länder i norr. Även om företaget är särskilt känt för den ikoniska Omaggio vasen, finns det också många andra produkter som företaget säljer som ljusstakar , ramar och möbler. Och alla dessa saker är populära och det är just förut att det aldrig varit så bra för Kähler som det gör idag.