Berättelsen om Kay Bojesen

Berättelsen om Kay Bojesen


Den framgångsrika silversmeden från Köpenhamn, som kom till världen den 15 augusti 1886, visade sig ha en lång karriär framför honom. Hans yrke som en silversmed gav honom en succé, men det var särskilt med hans fina träfigurer som Kay Bojesen bröt igenom, som en av landets mest kända och populära designers och hantverkare.


Kreativitet kom inte från främlingar


Fadern var förlagsdirektören Ernst Bojesen, som fortfarande är känd som utgivare av bläckfisk. Han gjorde ofta träfigurer för Kaj och det är säkert att en hel del Kajs inspiration härstammar från sin far, som i stor utsträckning förstod att utveckla produkter för barn eftersom han förstod hur spel fungerar och hur barn är.

Kaj var inte den enda som var Ernst Bojesens son och konstnären Valborg Rønsholdt, för han hade 3 syskon. Han hade också bror Oscar, som var en målare, broder Aage, som var barnläkare och Thyra, som gifter sig med en arkitekt.


Karriären rör sig


År 1910 missade Kay. Eftersom det är året då han slutar som guldsmed efter att ha läst från Georg Jensen . Han får snabbt stor framgång och möter brett stöd bland likasinnade. Inte bara i Danmark lämnar Kay spår eftersom han också går utomhus och går till Tyskland och Paris, och här är det fortfarande en sølvsmed som han arbetar och får stor erfarenhet från andra europeiska städer.


Med sin karriär kommer kärlek


Året 1919 blir en glad en av Kays stenar, för det är året han gifter sig med Erna Pethrine Drøge-Møller. Det sägs att han hade en viss form av humor, vilket var lite speciellt, men samtidigt fancy och diskret. Rykten säger att han befriade sin fru genom att säga att han gillade sin kropp och därför var intresserad av att spendera hela sitt liv med henne. Tack och lov tack, tack, trots det lite okonventionella sättet att befri och det var också år 1919 som sonen Otto föddes.


En tävling är utgångspunkten


Det var faktiskt en tävling som gjorde Kay Bojesen så känd för sina träfigurer, bara gjorda av trä. När Kay ser tävlingen ser han det som en uppenbar möjlighet att visa upp något av det arbete han har gjort, eftersom hans son Otto har inspirerat honom. Han har fyra olika leksaker i tävlingen och han tilldelas ett pris. Han säger att hela anledningen till att han gör leksaker är att han tror att det är för snabbt att bryta. Hans son Otto har tur, säger Kay, att han har familj och vänner som överväldigar honom med presenter, men Otto är av den starka sorten och spenderar snabbt allt, mycket för att skoja Kay. Därför bestämmer han sig för att göra leksaker som inte bryts och detta med ett mycket bra och framgångsrikt resultat.


I främre och bakre rum sker magi


Efter några år väljer Kay Bojesen att öppna sin egen butik, som han gör med sin fru. Hon är på gården och pratar med människor hela tiden medan han är i backrummet och pounds på nya föremål och nya saker att utveckla. Och han är produktiv och har gjort mycket ont. De första riktiga föremålen för mycket små barn som han får göra är rangordningen. En enkel ramla av trä, utan färg, vilket är ett avsiktligt beslut som han trodde att färglösa leksaksobjekt skulle kunna skapa mer fantasi och ge barnet fler alternativ.

Föregående artikel Njut av kaffet ännu mer med en bra espresso sås